Wszystko co musisz wiedzieć o miodzie
OpublikowaneDobroczynne właściwości miodu byłe znane już za czasów starożytnych Egipcjan. Jest on szeroko stosowany przy objawach wielu chorób. Tutaj dowiesz się więcej o właściwościach każdego miodu. Każdy rodzaj miodu ma inne działanie na nasz organizm, w zależności od nektaru, od którego jest zrobiony.
Miód gryczany
Uzyskiwany jest z nektaru kwiatów gryki. Jest niemal niemożliwy do pomylenia z innymi rodzajami miodu dzięki jego ciemnej barwie koloru bursztynu oraz płynnej konsystencji. Ma ostry, lekko piekący smak. Miód gryczany znany jest z posiadania właściwości oczyszczających i wzmacniających naczynia krwionośne, jest szczególnie zalecany dla osób starszych, narażonych na choroby takie jak np. miażdżyca.
Miód spadziowy
Miód ten powstaje ze spadzi, substancji występującej na drzewach i krzewach taki jak np. świerki i klony. Ma charakterystyczny zielonkawy kolor i korzenny posmak, jest też najmniej słodkim rodzajem miodu. Miód ten ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Miód rzepakowy
Jest on pozyskiwany z kwiatów rzepaku, ma słomkowy kolor i jest słodki z nutom gorzkości. Ten miód jest doskonałym źródłem aminokwasów i glukozy. Jest on znany z właściwości detoksykacyjnych, pozytywnego działania na serce i pomaga przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Miód wrzosowy
Uzyskiwany z kwiatów wrzosów miód wrzosowy ma ciemnobrunatna warstwę. Charakteryzuje się ostrym gorzkim smakiem. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane przy biegunkach i zapaleniach układu moczowego.